Doar 25% dintre proprietati sunt garantate14/05/2010 
La 20 de ani de la Revoluţie, România este singura ţară din UE cu un sistem de cadastru şi publicitate imobiliară care funcţionează pe baza înregistrării actelor şi a faptelor juridice la cerere.
Potrivit Constituţiei în România, proprietatea este garantată. Pe hârtie cuvintele sună bine, dar în realitate situaţia referitoare la garanţia proprietăţii arată groaznic. Datele statistice arată că în România au fost intabulate în Cartea Funciară doar 4 milioane de terenuri cu sau fără construcţii din mai bine de 20 de milioane existente pe teritoriul României. Asta înseamnă practic că doar 25% din proprietate este și garantată. „Proprietatea în România este garantată doar pe hârtie. Pentru că o persoană care are un bun imobiliar nu îl poate vinde, nu îl pune drept garanţie la bancă, nu îl poate concesiona dacă acesta nu a fost intabulat”, zice dr. ing. Cornel Păunescu, vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România.

Nici actualele evidenţe ale proprietăţilor din Cartea Funciară nu sunt foarte clare, dar putem spune că statul nu are instrumentul de bază pentru mai bine de 75% dintre imobile. La acest capitol România stă mai rău chiar decât R. Moldova (stat ex-sovietic), unde proporţia este inversă, şi categoric mai rău decât unele state din fosta Iugoslavie membre sau nemembre ale UE (Slovenia, Croaţia, Serbia). „La 20 de ani de la Revoluţie, România este singura ţară din UE cu un sistem de cadastru şi publicitate imobiliară care funcţionează pe baza înregistrării actelor şi faptelor juridice la cerere. România încă nu dispune de o hartă cadastrală unitară deoarece sistemul care funcţionează în prezent este sporadic, iar previziunile de finalizare a introducerii cadastrului general la nivelul întregii ţări, pentru anul 2020, nu sunt de natură să conducă la o dezvoltare reală şi solidă a ţării noastre în contextul european în care funcţionăm ca stat membru al Uniunii Europene”, spune Ionuţ Săvoiu, directorul firmei Blom România, una dintre cele mai mari firme de cadastru din ţară.

Funcţionalitatatea sistemului de evidenţă a proprietăţii și de asigurare a dreptului de proprietate este restrânsă și limitată numai la parcelele înregistrate în sistem pe baza cererilor cetăţenilor care se lovesc în viaţa de zi cu zi fie de o ipotecă, fie de un act de vânzare-cumpărare, emiterea unei autorizaţii de construire, de dezbaterea unei moșteniri sau a unui partaj. Așa s-a ajuns ca înscrierea în Cartea Funciară în vederea asigurării dreptului de proprietate să se facă pe cheltuiala cetăţeanului care trebuie să plătească un serviciu pe care statul nu-l poate asigura.

Nimeni nu mai știe de ce și cine a decis ca modernizarea sistemului să se facă încet și foarte încet. Cine sunt cei interesaţi ca informaţia despre proprietate să nu fie publică, așa cum spune Legea cadastrului și publicităţii imobiliare, și interesele cui sunt ameninţate dacă nu se dorește ca aceste registre publice să nu funcţioneze așa cum este normal în orice ţară europeană modernă?

„Printre principalele resurse de dezvoltare a unei societăţi civile alături de un capital financiar sunt terenul și proprietatea. Într-o ţară în care sistemul de evidenţă a proprietăţii este complet și ţinut la zi, costurile tranzacţiilor ar fi mai scăzute, durata efectuării și înregistrării unei tranzacţii sau a unei ipoteci ar dura doar câteva ore, tranzacţiile ar fi mai sigure și transparente, ar crește investiţiile străine. Toate ţările bogate au sisteme de evidenţă a proprietăţii foarte dezvoltate”, zice dr. ing. Johan Neuner, președintele Ordinului Geodezilor din România.

Dan Odagiu
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Pretul caselor in constructie, la fel ca al celor finalizate
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Doar 25% dintre proprietati sunt garantate
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Romanii prefera casele vechi
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Cat de greu este sa cauti o casa de cumparat
• ( 14/05/2010 ) STIRI IMOBILIARE: Cum vor fi chiriile in toamna, dupa ce se termina vacanta
• ( 14/05/2010 ) STIRI IMOBILIARE: Chiriasii locuintelor ANL din Tulcea nu sunt dispusi sa devina proprietari