Romanii prefera casele vechi14/05/2010 
Deși noul program guvernamental Prima Casă pentru locuințe noi a fost lansat de aproape o lună, cererea rămâne una scăzută. Și asta din cauza condițiilor ambigue, care deranjează atât băncile, cât și potențialii clienți.
Potrivit analiștilor, majoritatea celor aproximativ 800 de cereri de credite ajunse la fondul de garantare sunt pentru finanțarea achiziției de locuințe vechi.

Chiar dacă unele dintre prețurile locuințelor din proiectele rezidențiale noi se încadrează în baremul impus de stat, faptul că acestea nu sunt terminate determină clienții să caute tot locuințe din blocuri vechi.

„Cererea pentru Prima Casă e sub 5% din ceea ce primim noi de la clienți. Nu știu dacă e vorba de neîncredere sau de faptul că de această dată programul nu a mai fost mediatizat suficient, dar e clar că cel puțin momentan, nu a apărut o emulație în ceea ce privește achiziționarea de locuințe prin Prima Casă 2”, a declarat Cătălin Apetri, managing partner al agenției Coldwell Banker.

La rândul său, reprezentantul companiei dezvoltatoare Be Igloo, Nimrod Zvik, crede că situația s-ar putea înrăutăți pentru că multe proiecte sunt blocate, deci pe piață ar putea apărea o criză de locuințe, la dispoziție rămânând doar cele vechi, ceea ce ar putea conduce la noi creșteri de prețuri.

“Deși vânzările au crescut, avem același număr de clienți care cumpără prin acest program, iar procentajul lor rămâne sub 10%.
Suntem bucuroși că guvernul caută soluții pentru ieșirea din acest impas, dar eu cred că schimbarea ar trebui să înceapă de la birocratia care îi ține departe pe români de orice fel de programe, de la cele adresate achiziției de locuințe până la accesarea de fonduri europene.”, a declarat Nimrod Zvik.
Andreea Stefan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Pretul caselor in constructie, la fel ca al celor finalizate
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Doar 25% dintre proprietati sunt garantate
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Romanii prefera casele vechi
• ( 14/05/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Cat de greu este sa cauti o casa de cumparat
• ( 14/05/2010 ) STIRI IMOBILIARE: Cum vor fi chiriile in toamna, dupa ce se termina vacanta
• ( 14/05/2010 ) STIRI IMOBILIARE: Chiriasii locuintelor ANL din Tulcea nu sunt dispusi sa devina proprietari