Pretul locuintelor va scadea in medie cu 15%22/02/2010 
Preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă în acest an, cu 10-15% la cele noi şi cu 15-20% pentru cele vechi, în condiţiile în care disponibilităţile băneşti ale potenţialilor clienţi vor continua să se reducă, a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.
"Locuinţele vechi se vor ieftini cu încă 15-20%, iar cele noi cu 10-15%. În perspectivă activele nu vor fi mai ieftine. În imobiliare se investeşte ce rămâne din consum, ce rămâne din plata energiei, care este din ce în ce mai scumpă, din plata gazului, a cheltuielilor de retail. Disponibilitatea de economisire va fi scăzută în următorii ani şi nu văd o creştere a activelor în România şi mai ales a celor rezidenţiale", a spus Crivii într-o conferinţă de presă.

Adrian Crivii este de părere că românii nu mai sunt „fraierii” care să cumpere apartamente scumpe. El crede, totodată, că în următorii ani nu vor mai fi prețuri de 2.000 de euro pe metru pătrat la construcțiile noi.

„Fraierii sunt din ce în ce mai puțini, s-a terminat cu îmbogățiții de război.
Prețurile apartamentelor vechi se vor prăbuși în continuare cu 15-20%”, a declarat Adrian Crivii. Totodată, spune el, insistența dezvoltatorilor de a ține cu dinții de prețuri va face ca alte zone să beneficieze de investiții majore.

Potrivit datelor companiei, în 2009, preţurile locuinţelor s-au redus în medie cu 30-40%. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Bucureşti şi Cluj-Napoca, de până la 40%, respectiv 30%, în timp ce în Timişoara au avut loc cele mai mici reduceri, de până la 23%. La terenuri, preţurile s-au redus şi mai mult având în vedere că reevaluările acestui tip de active s-au făcut în jos, cu până la 70-80% faţă de 2008. "Scăderile cele mai mari au avut loc acolo unde au avut cele mai importante creşteri şi unde preţurile au fost cele mai umflate. În Timişoara, preţurile au crescut cel mai puţin în anii anteriori şi piaţa a fost echilibrată", a menţionat Crivii.

În opinia sa, doar programul "Prima casă" ar putea opri scăderea preţurilor, deoarece orice intervenţie a statului pe o piaţă influenţează cererea şi oferta, unii proprietari ridicând anul trecut preţurile pentru a se apropia cât mai mult de limita garanţiei de 60.000 de euro. "E foarte greu însă să fii eligibil pentru program şi s-a văzut şi din faptul că doar jumătate din bugetul pentru 2009, de un miliard de euro, a fost alocat. Cu 16% din tranzacţiile cu credite prin «Prima casă», programul nu va influenţa piaţa", a arătat reprezentantul Darian.

În ceea ce priveşte locuinţele noi, Crivii apreciază că principala problemă este valoarea terenurilor, preţurile foarte mari pe acest segment fiind generate de preţul mare al terenurilor pe metru pătrat. "Când o să scadă componenta speculativă a terenului se vor construi apartamente la preţuri accesibile. Preţul pe metru pătrat al locuinţelor trebuie să fie corelat cu salariul mediu. În România se construieşte cu 400 de euro pe metru pătrat, dacă mai adaugi încă 400 de euro pe metru pătrat pentru teren s-a terminat. Nu câştigă cine construieşte, nici cel care vinde materiale de construcţii, ci doar cel cu terenul", a adăugat Crivii.
Dan Odagiu, Andrada Ghira
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 22/02/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Magheru si Calea Victoriei, mai ieftine cu 50%
• ( 22/02/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Oportunitatile crizei: casele executate, la jumatate de pret
• ( 22/02/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Ce case poti cumpara cu 10.000 de euro
• ( 22/02/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Pretul locuintelor va scadea in medie cu 15%
• ( 22/02/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Liber la vanzarea locuintelor ANL
• ( 22/02/2010 ) STIRI IMOBILIARE:
• ( 22/02/2010 ) STIRI IMOBILIARE: Locuinte de criza cu bursa scolara inclusa