Romanii cu multe case, sursa de bani la buget08/01/2010 
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, ia în calcul creşterea impozitelor pe avere ca o posibilă soluţie pentru reducerea evaziunii fiscale. Această propunere a fost făcută de deputatul PSD Vasile Bleotu, în cadrul discuţiilor pe marginea bugetului pe 2010. El i-a sugerat şefului Finanţelor să aplice o impozitare progresivă pentru cei care au mai mult de două-trei maşini şi două-trei case. La rândul său, Vlădescu a precizat că „bunurile cetăţenilor se impozitează la nivel local şi nimic nu împiedică autorităţile locale să ia această măsură, cu excepţia emoţiilor politice”.

De altfel, taxele locale din România sunt mai mici decât în alte ţări, iar impozitul pe proprietate este „să nu zic ridicol, dar în acea zonă”, a mai spus oficialul. El a afirmat că mulţi români sunt proprietari de locuinţe şi maşini, chiar dacă au un nivel de trai scăzut.

Impozite mai mici - o soluţie

Sebastian Vlădescu nu a respins nici propunerea liberalului Eugen Nicolăescu de a analiza soluţia scăderii taxelor într-un an de criză.

„Poate domnul ministru ar trebui să-şi pună problema dacă în acest an e posibil să reducem din contribuţiile sociale, ca un impuls dat agenţilor economici să crească numărul de locuri de muncă”, a declarat Nicolăescu, la începutul dezbaterilor din comisiile parlamentare de buget-finanţe.

În replică, şeful Finanţelor a declarat că este necesară o analiză pentru a vedea dacă scăderea impozitelor va creşte veniturile bugetare, aşa cum s-a întâmplat la introducerea cotei unice.

„Din punctul meu de vedere, dacă am putea micşora taxele şi am putea mări veniturile, sunt foarte deschis pentru această idee”, a precizat el.

Ameninţă cu plecarea

Însă, înainte de dezbateri, Sebastian Vlădescu a lăsat să se înţeleagă că intenţionează să demisioneze dacă senatorii şi deputaţii vor vota reducerea contribuţiilor sociale cu 10% şi majorarea pensiilor, propuse de comisiile parlamentare.

„Dacă parlamentul va vota aceste decizii, va fi nevoie de un alt ministru al finanţelor să le aplice, pentru că eu nu sunt capabil să aplic un alt buget decât cel pe care îl avem acum”, a precizat oficialul.

Ulterior, Vlădescu s-a referit şi la pretenţiile ministerelor, susţinând că, dacă toate ar primi sumele pe care le-au solicitat, deficitul bugetar ar ajunge la 10%-12% din produsul intern brut (PIB), anul acesta.

Referitor la disponibilizările din sectorul bugetar, el a reafirmat că este vorba de circa 100.000 de persoane. Fie care ordonator de credite urmează să decidă cine şi când va pleca, a adăugat Vlădescu.

CU AJUTORUL UDMR

PSD şi PNL „şi-au rezervat” bani de la guvern

Guvernul Emil Boc nu mai poate da hotărâri prin care să finanţeze lucrări noi pentru poduri, podeţe, drumuri, pietruiri sau baze sportive până nu se finalizează şantierele deja deschise. Rezultatul: el trebuie să orienteze, în defavoarea PDL, 813 milioane de lei din buget către proiectele deschise în principal de guvernul Tăriceanu.

Parlamentarii PNL, PSD şi UDMR au votat, ieri, în cadrul dezbaterilor de la comisiile de resort, un amendament la legea bugetului de stat pe 2010, care introduce criterii pentru împărţirea banilor din taxa pe valoarea adăugată. Ei au susţinut că există deja 1.500 de şantiere, deschise pe baza Ordonanţei nr. 7/2006, şi acestea trebuie finalizate înaintea deschiderii unor dosare noi.

Potrivit amendamentului, alocările de fonduri se vor face “în funcţie de stadiul fizic de realizare a obiectivelor de investiţii şi a vechimii sumelor solicitate şi neachitate”.

PDL şi “independenţii” lui Gabriel Oprea s-au opus, dar nu au avut succes de cauză. “Proiectele au fost deschise de Tăriceanu pentru clientela PNL”, a comentat deputatul PDL Petru Călian.

“Păi, e mai bine să îi lăsăm aşa cum sunt, să nu introducem niciun fel de criterii să vi-i dea vouă Boc pe sub masă prin hotărâre de guvern”, i-a replicat Sorin Bota (PSD).

După vot, Petru Călian şi-a îndreptat reproşurile către aliaţii de la UDMR. “Ori avem coloană, ori n-avem”. Replica a venit imediat de la Istvan Erdei: “Las-o mai uşor cu coloana”.

Votul pe legea bugetului s-a oprit la articolul 4, după ce PSD a propus un nou amendament prin care sumele pentru echilibrarea bugetelor locale urmau să fie repartizate de consiliile judeţene şi nu de guvern.

PDL s-a opus din nou, iar lucrările s-au suspendat pe motivul absenţei centralizatorului cu amendamente. „Este inacceptabil ca banii să ajungă din nou în mâna baronilor locali ai PSD şi, de această dată, şi PNL. Mă refer la majoritatea celor care conduc consiliile judeţene prin PSD şi PNL. Prin amendamentele PSD, şi, din păcate, unul a trecut, nu se caută altceva decât să se reînvie baroniada locală”, a comentat Călian, după suspendarea lucrărilor.

Cât priveşte ajutorul dat în comisii de UDMR la votul amendamentelor PSD şi PNL, Călian a spus că speră ca situaţia să revină la normal în plen, iar modificările făcute să pice la vot. (Romulus Georgescu)
Ana Bâtcă
Sursa: Evenimentul Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 08/01/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: Romanii cu multe case, sursa de bani la buget
• ( 08/01/2010 ) AFACERI IMOBILIARE: 10 cifre pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a-ti vinde casa pe timp de criza
• ( 08/01/2010 ) STIRI IMOBILIARE: "Prima Casa", prelungit pana in 15 februarie