Piata imobiliara merge din 2010 pe propria raspundere15/12/2009 
Notarii se vor spăla pe mâini după 1 ianuarie de absenţa certificatelor de performanţă energetică la locuinţele vândute sau închiriate, punând clienţii să declare că ştiu de obligativitatea certificatelor. Băncile care dau creditele de locuinţe le pot cere.
Legea nr. 372 din 2005 prevede ca începând cu 1 ianuarie 2010 să nu se mai încheie trazacţii imobiliare cu locuinţe, fie de vânzare-cumpărare, fie de închiriere, dacă nu există certificat de performanţă energetică. Măsura a fost adoptată în urma intrării în vigoare a unei directive europene care obliga la auditarea energetică a clădirilor. Rolul certificatului ar fi ca persoana care achiziţionează o locuinţă să ştie cam cât ar putea să îl coste încălzirea locuinţei, care sunt pierderile şi cum ar putea ameliora performanţele energetice ale acesteia. În termenul scurs de la adoptarea directivei, majoritatea ţărilor europene au făcut paşi importanţi în formarea auditorilor care să expertizeze clădirile.

În România nu s-a întâmplat mai nimic fiindcă există judeţe în care este un singur auditor persoană fizică.
 
Notarii publici se plâng că legea în cauză este şchioapă deoarece nu prevede sancţiuni, deci nu au ce să le facă celor care vând sau care închiriază o locuinţă fără certificat. “Nu există încă normele de aplicare a legii. Nu se ştie ce sancţiuni se aplică în cazul în care vânzătorul nu are certificatul energetic, căci nu sunt prevăzute astfel de sancţiuni în lege”, ne-a spus Miruna Popescu, purtător de cuvânt al Uniunii Notarilor Publici. Potrivit acesteia, în cazul vânzărilor sau închirierilor de locuinţe sau de imobile realizate după 1 ianuarie, notarii vor cere o declaraţie scrisă de la cumpărători că “au luat la cunoştinţă de prevederile legale”. Problema este că nu se ştie dacă persoanele care cumpăra locuinţe pe credite bancare, adică majoritatea, vor găsi înţelegere din partea băncilor în situaţia în care locuinţa achiziţionată nu deţine certificat, spune Miruna Popescu.
 
În toamna anului trecut, Senatul a respins un proiect de lege al Guvernului pentru modificarea Legii nr. 327 şi care prevedea că vânzările şi închirierile de locuinţe sau de imobile lipsite de certificate de performanţă energetică sunt lovite de nulitate.
 
Prezenţa certificatului energetic este necesară şi pentru construcţiile noi, odată cu recepţionarea lucrărilor, încă de anul trecut, din luna septembrie. Proprietarii care îşi construiesc casă şi nu au obţinut certificatul energetic nu au de ce să îşi facă griji. „Recepţionarea lucrărilor, în cazul în care nu există certificatul energetic, se va face, dar se va face cu obiecţiunea că nu există acel act. Nu există sancţiuni. Certificatul energetic are un rol informativ şi astfel se poate face o evaluare a costurilor la întreţinere”, ne-a spus Dan Berbecaru, vicepreşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).
 
Până la clarificarea legii, notarii cer amânarea termenului de aplicare pentru că altfel se blochează piaţa pe motiv că nu sunt suficienţi auditori care ar putea elibera certificatele energetice. Actorii din piaţa imobiliară susţin că certificatul energetic va mări preţurile la apartamente cu 5-10%. “Sunt înregistrate mult mai multe tranzacţii imobiliare în toată ţara decât ar putea face faţă auditorii energetici existenţi”, crede Miruna Popescu. Vlad Vlăsceanu, directorul firmei tIMOn, organizator de târguri imobiliare, consideră că preţul la case va creşte în anul 2010 cu până la 10%, motivul principal fiind certificatul energetic.
 
„Certificatul energetic nu are cum să crească preţul cu 10% din moment ce costurile acestui act din preţul total de tranzacţionare este de aproximativ 1%. Auditul energetic costă 1-3 euro pentru metrul pătrat, în funcţie de suprafaţa imobilului. Cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât şi preţul este mai mic şi invers”, a mai spus Dan Berbecaru. Certificatul energetic are şapte calificative notate cu litere de la A la G şi indică o clădire cu eficienţă termică ridicată în cazul în care calificativul este A, B sau C. Potrivit listei auditorilor energetici publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării, în majoritatea judeţelor aceştia pot fi număraţi pe degetele a două mâini. Există şi judeţe, precum Ialomiţa, în care este un singur auditor. O problemă este şi faptul că auditorii sunt specializaţi fie pe clădiri, fie pe instalaţii, puţini având ambele specializări.
 
Cât durează eliberarea certificatului energetic
Potrivit lui Dan Berbecaru, eliberarea unui certificat energetic durează aproximativ o săptămână. Până în momentul de faţă au fost eliberate în jur de 600 de certificate energetice, cele mai multe fiind emise în Bucureşti, Cluj, Bistriţa, Iaşi. Aceasta la un fond total de 8,2 milioane de locuinţe de auditat.
Nicu Stan
 
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 15/12/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartament nou sau vechi?
• ( 15/12/2009 ) STIRI IMOBILIARE: Piata imobiliara merge din 2010 pe propria raspundere