Apartament nou sau vechi?15/12/2009 
Chiar dacă preţurile apartamentelor
noi au ajuns la nivelul celor situate în imobile construite înainte de 1989, românii preferă, în continuare, să investească într-o locuinţă veche.


Şi asta în ciuda faptului că anul de construcţie sau gradul de uzură cântăresc greu în evaluarea făcută de bănci atunci când vine vorba de acordarea unui credit.

Pe de altă parte, factura de întreţinere mai mare
sau amplasarea ansamblului rezidenţial nou la marginea oraşelor reprezintă principalele dezavantaje ale construcţiilor noi.


Potrivit unei analize realizată de portalul imobiliare.ro în luna noiembrie, apartamentele vechi însumează 94,3% din totalul căutărilor, în timp ce locuinţele noi doar 5,7%.

Totodată, apartamentele vechi cu două camere, au însumat 44,5% din căutările pe apartamentele.

Ele sunt urmate de:
  • cele cu trei camere cu 31,1% din căutări,
  • apartamentele cu patru camere cu 14,5%,
  • garsoniere cu 9,9% din căutări.

În ceea ce priveşte preţul, cei mai mulţi dintre cei care sunt în căutarea unei locuinţe, caută un apartament cu o valoare
cuprins
40.000–60.000 de euro.

“ Preţul este determinant, interesul net în favoarea apartamentelor vechi fiind, de altfel, în concordanţă cu puterea de cumpărare a celor care îşi caută o locuinţă (...). Preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă solicitat pentru apartamentele vechi era de 1.194 euro, faţă de 1.381 euro, în cazul apartamentelor noi”, potrivit aceleiaşi analize. În cazul apartamentelor noi, românii caută în special apartamente cu două şi trei camere.

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din Capitală, bucureştenii preferă tot apartementele vechi, categorie ce însumează  84% din listările efectuate în rezidenţial.

În schimb, situaţia terenurilor este una critică. Şi asta pentru că ele însumează doar 2% din totalul proprietăţilor listate.

Nici casele
nu par să reprezinte o alternativă interesantă pentru bucureşteni, pentru că din totalul listărilor efectuate, acestea au reprezentat doar 14%.
Andreea Ştefan
Sursa: Evenimentul Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 15/12/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartament nou sau vechi?
• ( 15/12/2009 ) STIRI IMOBILIARE: Piata imobiliara merge din 2010 pe propria raspundere