Fara a mai avea banii dati cu darnicie de banci, romanii cauta doar chilipirurile imobiliare27/11/2009 
Nouă din zece bucureştenii care se încumetă să-şi cumpere o casă în această perioadă aleg locuinţe care se încadrează până în 100.000 de euro.
Potrivit unui studiu realizat printre vizitatorii târgurilor imobiliare de către imopedia.ro, precum şi din datele propriului site, reiese că românii au din ce în ce mai puţini bani disponibili pentru cumpărarea unei case. “Criza îşi face tot mai mult prezenţa în bugetele românilor alocate pentru achiziţionarea unei locuinţe. Procentul celor care se orientează spre locuinţe cu un preţ de până în 100.000 de euro este în creştere faţă de începutul acestui an. Dacă în primăvara trecută 85% din cumpărători alegeau apartamemente care nu depăşeau acest barem, acum numărul proprietarilor care cumpără astfel de locuinţe este cu 6% mai mare”, arată imopedia.ro.
Un motiv pentru creşterea cererii pe acest segment poate fi constituit şi de Programul “Prima Casă”. “Scăderea preţurilor a dus la o cerere mai mare chiar şi în pragul psihologic de 60.000 de euro, unde avem o dublare a solicitărilor. Dacă în primăvară 5% din cumpărători alegeau apartamente sub această valoare, astăzi procentul este dublu. E drept că şi preţurile apartamentelor au scăzut, însă cea mai mare influenţă a avut-o Programul «Prima Casă»”, spune Răzvan Muntean, general manager imopedia.ro. La polul opus, în cazul apartamentelor scumpe, ce depăşesc 150.000 de euro, procentul celor care cumpără este foarte mic. Doar 2% dintre cumpărători mai au bani pentru asemenea locuinţe.

În ce priveşte tipul de locuinţă spre care s-au orientat cei mai mulţi cumpărători, acesta este de departe apartamentul la bloc. Peste 80% din cei care au devenit proprietari în toamna acestui an au ales să locuiască la bloc. Procentul este în uşoară scădere faţă de primăvara acestui an, diferenţa fiind de doar cinci procente. “La capitolul tip imobil nu se înregistrează mişcări notabile. Scăderea preţurilor i-a făcut pe unii să se gândească mai mult la achiziţia unei case în detrimentul unui apartament, însă variaţia este destul de mică, creşterea cererii de case/vile fiind de doar 3%”, crede Răzvan Muntean. Despre tipul de finanţare pentru care au optat românii, statisticile arată că cei mai mulţi dintre cei care fac achiziţii imobiliare în această perioadă nu depind de ajutorul băncilor, 52% din cumpărători având banii cash, în timp ce 35% din ei au ales creditul prin Programul „Prima Casă“. Cel mai afectat segment al pieţei imobiliare rămâne cel al terenurilor. Aici, piaţa este blocată, pentru că tranzacţiile sunt aproape inexistente. “După ce ani la rând a fost cea mai speculată piaţă, cu triplări de preţuri de la an la an, acum piaţa terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpără. Criza domneşte liniştită în această zonă. Doar 1% din cumparătorii din piaţa imobiliară se orientează spre terenuri”, mai spune Răzvan Muntean.
Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 27/11/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Locuintele din Bucuresti, mai ieftine cu 45%
• ( 27/11/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Intretinerea se dubleaza la apartamentele noi
• ( 27/11/2009 ) STIRI IMOBILIARE: Fara a mai avea banii dati cu darnicie de banci, romanii cauta doar chilipirurile imobiliare