Apartamente inchiriate cu ziua18/11/2009 
Criza de pe piaţa închirierilor de apartamente pe termen nelimitat împinge proprietarii la firmele specializate în închirieri în regim hotelier.
Tot mai mulţi proprietari de apartamente încearcă să intre pe piaţa închirierilor în regim hotelier pentru că nu mai au cui să vândă proprietăţile şi pentru că preţurile la chiriile pe termen lung sunt în scădere. “Primim tot mai multe cereri, atât din partea proprietarilor cât şi din partea agenţiilor pentru introducerea facilităţii de a posta anunţuri de închiriere în regim hotelier”, ne-a spus Daniel Crainic, directorul portalului imobiliar www.imobiliare.ro.

Soluţia anticriză nu e disponibilă oricui. Proprietarii care doresc să intre pe acest circuit, al închirierii în regim hotelier, trebuie să deţină proprietăţi centrale şi să îşi înfiinţeze SRL sau să o dea spre administrare unei firme.
Potrivit Loredanei Cătană, administratorul site-ului www.rent4all.ro, o garsonieră în Bucureşti se închiriază cu aproximativ 30 de euro pe zi, un apartament de două camere se închiriază cu 40-45 de euro, în timp ce pentru un apartament de trei camere, chiria percepută pe noapte este de aproximativ 70 de euro.

Astfel, din închirierea unei garsoniere cu ziua se înregistrează, cel puţin teoretic, un venit de aproximativ 900 de euro pe lună, în condiţiile în care chiria pe termen lung poate aduce maxim 350 de euro lunar. Proprietarii de apartamente cu două camere pot încasa în jur de 1.200 de euro, iar chiria pe termen lung le-ar putea aduce maxim 400 de euro lunar. Cei care deţin apartamente de trei camere şi decid să le scoată spre închiriere în regim hotelier pot atrage venituri de 2.100 de euro pe lună, în timp ce din chiria pe termen lung nu ar putea obţine decât 600 de euro pe lună.

Socoteala de acasă nu se potriveşte însă cu cea din târg deoarece şi piaţa închirierilor în regim hotelier a scăzut. “Această piaţă, a închirierilor în regim hotelier, a scăzut cu 40% faţă de 2008”, afirmă Loredana Cătană. Acest gen de afacere are şi dezavantaje. Apartamentele trebuie complet mobilate şi utilate, iar proprietarul va consuma mult timp, trebuind să ofere servicii de calitatea celor hoteliere.

Cine sunt clienţii
Potrivit Loredanei Cătană, majoritatea celor interesaţi sunt cei detaşaţi cu serviciul în alt oraş, expaţii, oamenii de afaceri străini, turiştii care ocolesc hotelurile. „Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele de două camere, în Bucureşti, zonele predilecte fiind Romană şi Unirii, spune Eduard Pupăză, de la site-ul www.regim-hotelier.com. Potrivit acestuia, gradul de ocupare a acestor apartamente în Bucureşti este de 60-70%, după ce mulţi (ofertanţi – n.red.) au dispărut în acest an”. Pupăză adaugă că în Bucureşti există cel puţin 300 de apartamente de închiriat în regim hotelier, o socoteală exactă fiind greu de făcut deoarece multe sunt date în afara oricărui regim legal.

Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 18/11/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Apartamente inchiriate cu ziua
• ( 18/11/2009 ) AMENAJARI INTERIOARE: Organizarea bucatariei in zece pasi
• ( 18/11/2009 ) STIRI IMOBILIARE: Romanul castiga 150.000 de euro intr-o viata. Cat de sus este piata imobiliara?