17/11/2009 
7.000 de locuinţe aflate în construcţie vor fi predate cu întârziere.

Zeci de clienţi încearcă să-şi recupereze banii în instanţă după ce dezvoltatorii imobiliari nu şi-au respectat obligaţiile contractuale. Termenele de finalizare a peste 7.000 de locuinţe au fost amânate pe fondul crizei, iar investitorii care n-au mai putut atrage noi finanţări au sistat lucrările în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Cei care plătiseră deja un avans s-au văzut astfel în situaţia de a nu se putea muta la termenul stabilit.
 
Este şi cazul avocatului Mihai Florea, care a contractat, în decembrie 2007, o locuinţă de peste 240.000 de euro în complexul Laguna Residence, situat pe malul lacului Tei din Capitală şi finanţat de compania spaniolă GEA Prasa.

Ansamblul de 504 unităţi ar fi trebuit să fie gata pe 31 octombrie 2009, conform antecontractului. Termenul putea fi prelungit cu maximum trei luni, dacă întârzierea era din cauza antreprenorului sau a subcontractanţilor.

Reprezentanţii HI Grupo, companie care promovează proiectul, afirmă însă că lucrările vor mai dura încă opt luni. „Din informaţiile noastre, locuinţele vor fi gata pe 30 iunie 2010”, susţine Sebastian Ungureanu, de la HI Grupo.

Rafael Ordas, general manager al GEA Prasa, a refuzat să comenteze situaţia. În schimb, Antonio Zărnescu, fostul director comercial al companiei, a declarat în septembrie că a decis să se retragă, după ce a realizat că „planurile de viitor ale GEA Prasa erau serios zdruncinate de criză”.

Variantă: negocierea amiabilă

Pentru că nu şi-a primit locuinţa şi nici nu a ajuns la un acord amiabil cu dezvoltatorul, Mihai Florea a solicitat sprijinul instanţei.

„Am vrut să negociez cu ei, dar mi-au oferit un discount de 5% dacă le mai dau 15.000 de euro, după ce am plătit deja avans 60.000 de euro. Acum îmi vreau banii, pentru că nu am încredere că se va mai termina proiectul, iar dacă se va termina, care vor fi standardele de calitate”, afirmă Florea.
 
În această perioadă, clădirile se află în stadiul de structură, iar pe şantier nu se observă a fi activitate.
 
Specialiştii în imobiliare spun că într-o situaţie similară se află sute de clienţi, majoritatea optând pentru renegocierea preţului. „Unii consideră că apartamentele sunt prea scumpe faţă de actualele niveluri din piaţă şi invocă întârzierile pentru a obţine reduceri
sau chiar banii înapoi. Asta depinde de felul în care au fost concepute contractele”, comentează Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker.
Teodora Trandafir
Sursa: Evenimentul Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 17/11/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: