Investitiile romanilor in imobiliarele din Bulgaria si Ungaria, lovite de criza03/11/2009 
Investitorii în case şi terenuri din ţările vecine au devenit captivi ai proprietăţilor achiziţionate în vremuri bune.
Boom-ul investiţiilor româneşti în imobiliare în Ungaria şi Bulgaria, înregistrat în 2007 când casele de vacanţă şi de locuit erau cumpărate fără mari discuţii, a dispărut. Interesul românilor pentru proprietăţile vecinilor a început să scadă odată cu anul 2008.

„Foarte multe achiziţii imobiliare făcute de către români în Ungaria au fost realizate în anul 2007. Atunci casele se vindeau în draci. Motivul principal era preţul mic. Odată cu 2008 vânzările au început să scadă, ajungându-se ca în 2009 să nu se mai înregistreze tranzacţii“, spune administratorul unei agenţii imobiliare specializate în tranzacţii cu proprietăţi în ţara vecină.

Interesul românesc pentru imobiliarele ungureşti se îndrepta strict către case de locuit, din zone din apropierea graniţelor.
Lucrurile au început să meargă prost încă de anul trecut, când proprietarii unguri, văzând interesul mare al românilor pentru caselor lor, au săltat preţurile. „La cinci, şapte mii de euro, românii considerau casele pomană, când preţurile au mai crescut cu cinci-şase mii de euro nu mai suna a pomană şi au încetat să mai cumpere“, a precizat administratorul indicat.

„Casa pomană“ căutată de români avea vreo mie de metri pătraţi de teren, două, trei camere, baie, bucătărie, toate utilităţile şi era construită preponderent din chirpici. Motivul pentru care acestea erau aşa de ieftine era că erau părăsite, fiind ridicate în zonele neindustrializate. Proprietarii acestora emigraseră către marile oraşe unde se găseşte de muncă.

Criza nu a ocolit nici investiţiile românilor în proprietăţi bulgăreşti. „În Bulgaria, preţurile la imobile, proprietăţi care erau foarte căutate de românii în anii trecuţi, au scăzut ca şi în România, cu aproximativ 50%. Fobia de criză face ca achiziţiile româneşti în Bulgaria să fie zero. Spre exemplu, o garsonieră de 28 de metri pătraţi, la trei kilometri de Suny Beach, o staţiune turistică, costă 10.900 de euro“, ne-a spus Andrei Alcea, Sales Associate RE/MAX Advantage.

Cele mai multe proprietăţi cumpărate de români în Bulgaria sunt apartamente în sau pe lângă staţiuni de vacanţă şi au fost făcute cu scop de investiţie, precum şi pentru petrecerea concediilor. Mulţi dintre investitorii români, văzând că piaţa scade, au încercat să vândă în ideea de a-şi mai recupera din investiţii. „Nu mai au cum să vândă întrucât cei care dezvoltă ansambluri rezidenţiale în zonă sunt ruşi. Nu prea au cum să vândă înaintea lor“, afirmă Andrei Alcea.
Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 03/11/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitiile romanilor in imobiliarele din Bulgaria si Ungaria, lovite de criza