26/10/2009 
Potrivit reprezentanţilor companiilor şi patronatelor din sector prezenţi la eveniment, criza din sectorul local de construcţii este accentuată de lipsa de acţiune a Guvernului în implementarea măsurilor propuse de patronatele din domeniu.
 Proiectul de reabilitare termică a clădirilor şi programul “Prima casă” nu au dus la îmbunătăţiri semnificative, ba mai mult, afectează activităţile propriu-zise ale companiilor.

Masa rotundă “România under Construction”, organizată de postul de televiziune The Money Channel şi M&C Strategy Development, a reunit, pe 20 octombrie, cei mai importanţi jucători din piaţa de construcţii din România. Dezbaterea a pus în lumină trendurile pieţei în contextul crizei economice şi politice.

“La începutul lui 2009 am privit cu mari speranţe programul de reabilitare termică. Bugetul însă nu a fost cel anunţat dinainte, în loc de 600 de milioane de lei au fost acordate doar 360 de milioane de lei.
S-a mers pe principiul acordării de contracte după criteriul celui mai mic preţ oferit, ceea ce a dus la un lanţ de nerealizări şi programul a avut mult de suferit”, a declarat Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor din Construcţii, în cadrul evenimentului. În plus, a mai spus aceasta, legea achiziţiilor publice a dus la scăderi semnificative ale preţurilor.

Şi Aliz Kosza, directorul general al Fabryo Corporation, împărtăşeşte punctul de vedere exprimat de Iftime: “Ordonanţa legată de reabilitarea termică are probleme la metodologia de aplicare, în practică lucrurile ridică multe discuţii. Este un haos naţional”.

Tocmai în încercarea de a reface metodologia acestei ordonanţe, potrivit lui Iftime, Patronatul Societăţilor din Construcţii a pregătit un pachet de măsuri pentru Guvern, pachet pe care îl va prezenta oficialilor la sfârşitul lunii ianuarie, mai târziu decât se programase iniţial, din cauza dezechilibrului politic şi administrativ din acest moment.

Previziuni optimiste pentru evoluţia domeniului construcţiilor nu au fost formulate. “Trendul în sectorul de construcţii este încă descrescător”, este de părere Ştefan Varfalvi, preşedintele IMSAT Grupe SNEF, care susţine că fără suportul autorităţilor publice mediul privat, în speţă cel din construcţii, nu poate ieşi din criză.

O altă problemă luată în discuţie de participanţii la evenimentul organizat de The Money Channel o reprezintă întârzierile la plăţi, deficienţă cauzată, din perspectiva acestora, de ritmul lent în care acţionează statul român.

“Am cerut plata TVA la încasarea facturii, dar nu s-a întâmplat nimic. În acest fel, statul încurajează ţeparii. Dacă statul nu-şi face treaba, măcar să lase firmele să-şi facă treaba”, a explicat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.

Concluzia discuţiilor dintre reprezentanţii patronatelor şi companiilor din sectorul de construcţii nu a dus la găsirea de noi soluţii pentru stimularea şi reluarea activităţilor pentru că acestea deja există, sub formă de propuneri, pe masa Guvernului. “Nu de idei ducem lipsă, ci de oameni de acţiune care să pună în aplicare toate măsurile propuse”, a conchis Mihai Rohan, preşedintele şi directorul Carpatcement Holding

La eveniment au mai participat Adrian Florescu, director general Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Cristian Dumitrache, director general Gero Tiefbau, Ovidiu Cordoneanu, director Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), şi Claudiu Georgescu, director APMCR (Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România).

Evenimentul “Romania under Construction” a fost moderat de Dan Suciu şi organizat în parteneriat cu companiile Fabryo şi Gero Tiefbau, cu sprijinul “Business Standard”, “MONEY EXPRESS” şi Cotidianul.
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 26/10/2009 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 26/10/2009 ) CONSTRUCTII: 4.700 de euro, reabilitarea unui apartament de catre stat