28/09/2009 
Clădiri-monument puse la pământ prin inundare ori după afişarea unor simple plăcuţe cu „pericol de prăbuşire”, pentru a face loc unor giganţi din fier şi sticlă.

Zone protejate „mutilate” de „rechini imobiliari” şi construcţii apărute peste noapte în parcuri. Toate acestea au întregit, în ultimii ani, arhitectura Capitalei, unde s-a construit aşa cum au permis consilierii generali sau cei de sector. Aşa rezumă istoria sumbră a peisajului urbanistic al Bucureştiului
specialişti din cadrul Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”. Potrivit acestora, continuarea acestui proces, început după decembrie 1989, va duce, în următorii doi-trei ani, la compromiterea definiti vă a identităţii culturale a oraşului.

„Este haos în Capitală. Planurile urbanistice zonale se aprobă în funcţie de interesele financiare ale fiecăruia. Nu se ţine cont de nicio reglementare”, arată preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, care încearcă să explice astfel situaţia creată recent la Primăria Capitalei şi care a culminat, la finele săptămânii trecute, cu ameninţări cu moartea lansate de mafia imobiliară la a dresa mai multor consilieri.

Motivul: aceştia din urmă ar trebui să susţină, miercuri, în cadrul unei şedinţe extra ordinare, câteva zeci de proiecte vizând construcţii care depăşesc limitele impuse de noua lege a urbanismului, ce va intra în vigoare de joi, 1 octombrie.

Ameninţările ar putea fi folosite însă acum de consilierii vizaţi şi ca o scuză pentru a aproba respectivele proiecte, spun „gurile rele” din primărie. Asta, dacă ţinem cont şi de faptul că, recent, şi Comisia prezidenţială pentru patrimoniul construit a condamnat modul în care autorităţile locale, în principal consilierii, avizează construcţiile-gigant ale „protejaţilor” lor, în zone „sensibile” din oraş.

„De foarte multe ori, imobilele nouapărute în zonele protejate nu urmăresc decât interese speculative - legate de creşterea valorii terenului - şi nu iau deloc în considerare faptul că resursele culturale sunt distruse”, se arată în raportul Comisiei.

Oprescu, pe urmele lui Videanu: liber la „turnuri”


Nici edilii oraşului nu sunt străini de aceste afaceri
imobiliare. După ce o serie întreagă de „turnuri” au fost avizate de consilieri şi de comisiile de urbanism ale Primăriei Capitalei, în mandatul lui Adriean Videanu, „jaful” a continuat şi după venirea lui Sorin Oprescu la „cârma oraşului”.
 
Doar un exemplu: în vara acestui an, consilierii generali au aprobat ridicarea unui bloc-turn înalt de 120 de metri, pe Bulevardul Poligrafiei, din sectorul 1. Beneficiarul: societatea CDIA Management SRL.

Avizul nu a ţinut cont nici de protestele organizaţiilor non-guvernamentale - care au arătat că planul urbanistic zonal avizat de autorităţi încalcă legea, întrucât construcţia ar urma să fie ridicată pe spaţiul verde -, nici de lipsa avizului de la „Apa Nova”, care era indispensabil în condiţiile în care blocul se află în raza de protecţie a principalului apeduct de alimentare a Bucureştiului.

„OMUL” PSD

Bartolomeu Finiş, un posibil beneficiar al ultimelor „tunuri”


Unul dintre cei care ar putea beneficia de un aviz al consilierilor generali în şedinţa de miercuri - în care ar urma să fie aprobate ultimele „tunuri” imobiliare, înainte de intrarea în vigoare a noilor norme urbanistice - este Bartolomeu Finiş, membru al „grupării” Alexandru Bittner - Adrian Petrache, apropiată PSD.

Finiş cere aprobarea planului urbanistic zonal pentru ridicarea unui ansamblu de clădiri, cu o înălţime de 60 de metri (birouri, hotel şi restaurant), pe Bulevardul Expoziţiei, din sectorul 1.

Avizul ar permite constructorului să depăşească cu 50% parametrii de construcţie admişi de lege. EVZ a arătat că Bartolomeu Finiş a fost, în ultimii ani, puternic angrenat în afaceri discutabile cu statul.

Printre altele, a fost numit de PSD în consiliul de administraţie al SC Neptun Olimp, unul dintre promotorii eşecului numit „Dracula Park”. A preluat apoi, pe nimic, de la stat, Piscicola Tour Jurilovca, pe care i-a vândut- o lui Bittner.

În perioada guvernării Năstase, societatea a devenit cel mai mare concesionar din Delta Dunării. În plus, soţia lui Finiş, Carmen, este asociată cu doi dintre interpuşii lui Bittner în afacerea „Baza Herăstrău”, prin care au fost acaparate şapte hectare de teren în cel mai frumos parc al Capitalei. (Cristi Ciupercă)

SUSŢINUT DE „ARIPA PDL”

Costică Constanda - proprietar în acte, expropriat prin lege

Un alt „mare câştigător” al şedinţei extraordinare a Consiliului General al Capitalei ar putea fi omul de afaceri Costică Constanda. Asta, în condiţiile în care şi consilierii PSD ar fi de acord să aprobe planul urbanistic zonal de care acesta are nevoie pentru ridicarea unui complex imobiliar în Satul Francez, într-una dintre zonele rezidenţiale ale Capitalei.

Constanda este însă investitorul care a stârnit nu doar cele mai mari controverse, dar şi cele mai răsunătoare scandaluri în şedinţele de consiliu - ultimul chiar la finele săptămânii trecute.
 
El a devenit cunoscut publicului larg cu mai bine de şase ani în urmă, când Traian Băsescu, pe atunci primar general al Capitalei, a semnat un document în baza căruia Constanda primea 3,3 hectare din Parcul Bordei, în schimbul unei suprafeţe similare în Satul Francez.

În baza unei înţe legeri cu municipalitatea, acesta a cerut, anul trecut, avizul pentru a ridica în parc mai multe clădiri înalte şi un hotel. Doar că Băsescu, acum în postura de preşedinte, a promulgat o lege prin care a declarat parcul „de utilitate publică”.
 
Prin urmare, potrivit legii, Costică Constanda ar fi putut fi expropriat. Municipalitatea a decis însă să-i restituie Satul Francez, unde acesta urmează să-şi pună în aplicare proiectele imobiliare.


INVESTITOR „STRATEGIC”

Misterioasa doamnă Micşunescu somează consiliul general


Deşi nici unul dintre consilierii generali nu a cunoscut-o până acum, bucureşteanca Mărioara Micşunescu continuă să someze consiliul - printr-o serie întreagă de epistole, în care ameninţă şi cu cererea
de daune în instanţă - să-i aprobe un plan urbanistic în baza căruia ar urma să construiască un bloc-turn de 57,5 metri înălţime, în apropierea Lacului Văcăreşti, din Capitală.
 
Proiectul, care aşteaptă încă avizul consilierilor, vizează, de fapt, o suprafaţă de 6.673,27 de metri şi permite ridicarea de imobile cu 12 etaje.

Mărioara Micşunescu este misterioasa doamnă care i-a determinat, în mai anul trecut, pe edilii Capitalei să-i cedeze peste 20.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, în imediata apropiere a Parcului Tineretului.

Consilierii care au avizat, la acea dată, hotărârea prin care Micşunescu a fost împroprietărită au motivat că aceasta i-ar fi avertizat în scris că, în cazul în care lipsesc de la şedinţa de consiliu, le va cere daune echivalente cu 20% din salariul minim pentru fiecare zi de întârziere în luarea unei decizii.

În plus, fiecare dintre consilierii care ar fi votat în defavoarea Măriroarei Micşunescu ar fi riscat să plătească despăgubiri de câte 1.000.000 de lei, după cum au mărturisit aceştia.

Antoaneta Etves
Sursa: Evenimentul Zilei
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 28/09/2009 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 28/09/2009 ) STIRI IMOBILIARE: