27/05/2009 
Guvernul va lua mâine o decizie cu privire la valoarea dobânzii pe care trebuie să o solicite o bancă pentru a participa la programul "Prima Casă" şi va modifica statutul Fondului de Garantare astfel încât să poată garanta şi achiziţionarea de locuinţe.
"Mâine, în şedinţa de guvern, veţi afla toate aceste detalii. Dobânda va fi în mod sigur mult mai mică decât cea de pe piaţă", a declarat astăzi premierul Emil Boc, la o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului Privat, un proiect al publicaţiei “Business Standard”. Declaraţiile lui Boc survin după ce mai multe voci din bănci au avansat un procent de reducere a dobânzii de doar 1%-2%.

Premierul a adăugat că de dimineaţă a avut o discuţie pe marginea programului guvernamental cu ministrul Finanţelor, cu ministrul pentru IMM-uri şi cu preşedintele Fondului de Garantare. "Lucrăm atât la actul prin care modificăm statutul Fondului de Garantare, pentru a-i da posibilitatea să garanteze şi achiziţionarea primei locuinţe, lucrăm la criteriile pe care le vom impune băncilor pentru a putea intra în acest program, iar mâine (miercuri-n.r.), după şedinţa de guvern, le veţi cunoaşte", a adăugat Boc.

Premierul a precizat că statul va lucra cu toate băncile care vor răspunde cerinţelor impuse de Guvern: să aibă reprezentare naţională, să nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe şi să perceapă dobânzi sub cele practicate în acest moment pe piaţă.

Potrivit declaraţiilor unui alt oficial, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, programul se va derula de-a lungul următorilor patru ani. „Discutăm cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) să găsim mecanisme prin care acest program să funcţioneze.
Avem în vedere aplicarea programului pe o perioadă de patru ani. Pentru primul an avem în plan să fie construite 16.000 de locuinţe sau să fie cumpărate, astfel încât în patru ani să fie construite 50.000 de locuinţe“, a afirmat ministrul.

Bancherii spun însă că succesul programului depinde nu de ei, ci de BNR, care ar trebui să relaxeze din nou condiţiile de creditare. „Normele de creditare din vară ar trebui schimbate, altfel suntem blocaţi. În vară, BNR voia să reducă creditarea, în condiţiile în care gradul de îndatorare era puţin mai ridicat şi nu se ştia de garanţiile statului“, a spus preşedintele ARB, Radu Gheţea. El a menţionat că ARB va discuta despre schimbarea normelor băncii centrale, „pentru a se mula pe schema pe care statul vrea să garanteze“. BNR le aruncă bancherilor mingea înapoi. „Nu există nimic în Regulamentul 11 al BNR (cel modificat în vară - n.red.) care să fie cauză a încetinirii creditării“, a spus pentru Cotidianul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care a precizat însă că banca centrală rămâne deschisă dialogului cu bancherii comerciali.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, le-a transmis bancherilor că îi aşteaptă până joi dimineaţă cu propuneri concrete privind modul în care să se finalizeze programul. „Până joi, la ora 10.00, aşteptăm propuneri concrete de la bancheri. (...) Condiţia noastră principală a fost minimizarea costurilor cu finanţarea“, a declarat Pogea după întâlnirea cu bancherii, care 
s-a desfăşurat la sediul BNR.
 
Greii cabinetului la Guvernul Privat
La întâlnirea cu Guvernul Privat au venit, din partea statului, premierul Emil Boc, ministrul Economiei, Adriean Videanu, cel al Transporturilor, Radu Berceanu, şi cel al Muncii, Marian Sârbu. Demnitarii au stat faţă în faţă cu partea privată a economiei, reprezentată de peste 100 de consultanţi, bancheri şi top-manageri. „Business Standard“ a organizat acest eveniment la împlinirea a cinci luni de la preluarea mandatului de către actualul guvern.
Ionut Tudorica
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 27/05/2009 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 27/05/2009 ) STIRI IMOBILIARE: Asigurarea obligatorie a locuintelor va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010
• ( 27/05/2009 ) STIRI IMOBILIARE: