Proprietarii de apartament isi pot reabilita termic locuinta cu numai 750 de euro22/04/2009 
Izolarea termică a unui apartament, prin programul guvernamental “50-30-20”, va costa aproximativ 3.500 de euro, potrivit ministrului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga.
Suma este calculată pentru toate lucrările obligatorii prevăzute de Ordonanţa nr. 18/2009, respectiv izolarea hidro şi termo a parterului, termo şi hidroizolarea acoperişului şi schimbarea întregii tâmplării cu tâmplărie performantă, anveloparea propriu-zisă, plus lucrările de montare-demontare a instalaţiilor de pe blocuri - telefonie, cabluri, gaze - şi lucrări de refacere a instalaţiilor termice. Din aceste cheltuieli nu vor face parte cele pentru mansardarea blocurilor, aceste cheltuieli trebuind să fie suportate de către proprietari, chiar dacă acestea vor fi parte componentă a proiectelor generale.

“Conform calculelor, anveloparea unui apartament va costa, în medie, 3.500 de euro. 1.750 de euro vor fi plătiţi din bugetul de stat, 1.150 de euro va da primăria şi cam 700-750 de euro proprietarii.
90% din proiectele propuse din teritoriu se încadrează în această sumă. Am lansat această medie pornind de la puţinele blocuri care s-au reabilitat în ultimii opt ani, adică 89 de blocuri, cu aproximativ 1.800 de locuinţe, aproape nimic la nivel naţional”, a declarat ministrul Blaga.

Ţinta clar prevăzută în lege este să nu se depăşească un consum de 100 kw/oră/mp suprafaţă utilă, asta însemnând consum energetic clasa A, în condiţiile în care acum ne încadrăm la clasele D-E, cu 280 kw/oră. Pentru finanţarea programului, ministerul a prevăzut un buget de 360 de milioane de lei vechi, iar prioritizarea proiectelor va fi pe principiul “primul venit, primul servit”, potrivit ministrului Dezvoltării. Guvernul a aprobat, acum aproximativ o lună, o ordonanţă privind finanţarea executării lucrărilor de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe.

Potrivit actului, lucrările de reabilitare se asigură 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, 30% din fonduri de la bugetele locale, iar 20% provin din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
De asemenea, textul Guvernului prevede că toate costurile de proiectare a lucrărilor de intervenţie vor fi suportate integral din bugetele locale.
Antoaneta Etves
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 22/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Fratii Negoita pregatesc 3.500 de locuinte noi
• ( 22/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Mii de locuinte noi anuntate in Capitala in plina criza
• ( 22/04/2009 ) CONSTRUCTII: Proprietarii de apartament isi pot reabilita termic locuinta cu numai 750 de euro