Gaselnita de criza: vila vanduta la pret de pensiune07/04/2009 
Mulţi proprietari încearcă să obţină bani mai mulţi pe casele de vacanţă pe care şi le-au construit în zone turistice declarându-le de vânzare ca pensiuni.
O investiţie imobiliară interesantă pentru această perioadă o reprezintă pensiunile turistice care sunt scoase la vânzare de proprietari la preţuri mici. Există oferte în toate zonele turistice din România, iar cele mai multe dintre ele sunt construite recent. Concurenţa în creştere pe acest segment şi faptul că mulţi au investit fără a studia piaţa în prealabil sunt principalele motive ale numărului în creştere de pensiuni scoase la vânzare. „Există pensiuni scoase la vânzare. Cele mai multe sunt pensiuni construite ca investiţie de persoane care nu stau în zona în care s-a ridicat imobilul. Pe de altă parte, sunt construcţii prea standardizate, care nu au farmecul unei pensiuni rurale.
Sunt investiţii care nu ţin cont de doi factori care dau valoare unei pensiuni”, spune Maria Stoian, preşedinte de onoare al ANTREC. Preţul unei pensiuni depinde nu numai de poziţie, ci şi de finisaje şi de numărul de camere. De asemenea, zona în care a fost construită aduce un plus la pretenţiile proprietarilor. Cele mai scumpe zone sunt Valea Prahovei şi Bran-Moeciu, unde pensiunile costă peste 300.000 de euro. În alte zone din ţară însă se pot găsi astfel de proprietăţi la preţuri de 150.000 de euro. Criza economică a făcut ca proprietarii de vile care nu au reuşit să le vândă ca reşedinţe să încerce să le vândă investitorilor în turism.

„Sunt mulţi proprietari de vile, care nu au fost construite ca spaţii tu­ristice, ce încearcă să le vândă unor investitori care să dezvolte astfel de afaceri la munte”, a precizat Flavius Bulei, agent de vânzări în cadrul companiei imobiliare Mervani. Cea mai ieftină ofertă de pensiune turistică pe Valea Prahovei este în Predeal. Pensiunea are opt camere, o suprafaţă de 250 de metri pătraţi construiţi şi un preţ de 300.000 de euro. La polul opus, cea mai scumpă ofertă este tot în Predeal, în zona Trei Brazi, şi constă într-o clădire cu 36 de camere cu o suprafaţă totală construită de 3.300 de metri pătraţi. Preţul este de 7.000.000 de euro. Potrivit Mervani, în această perioadă, metrul pătrat construit de spaţiu turistic, la munte, pe Valea Prahovei, variază între 786 de euro în Câmpina şi 1.801 euro în Sinaia. În Azuga, metrul pătrat de spaţiu turistic are un preţ mediu de 925 de euro, în Cornu - 808 euro, în Breaza - 1.521 de euro, în Buşteni - 1.383 de euro, în Bran - 872 de euro, iar în Predeal preţul spaţiului turistic este de 1.344 de euro. În alte zone din România, preţurile sunt mai mici. O pensiune cu opt camere în Maramureş costă 120.000 de euro.

Este vorba însă de o casă care poate fi convertită în pensiune turistică. În cazul în care vorbim însă de imobile proiectate ca pensiuni turistice, atunci preţurile depăşesc 200.000 de euro. În Cheia se poate cumpăra o pensiune cu cinci camere cu 150.000 de euro. În Vâlcea, în zone precum Olăneşti sau Căciulata, se poate cumpăra o pensiune cu 10-15 camere cu preţuri cuprinse între 150.000 şi 250.000 de euro. Preţurile depăşesc însă 500.000 de euro dacă pensiunea are facilităţi. De exemplu, o astfel de proprietate în judeţul Neamţ, care are peste 30 de camere, cramă, loc de joacă şi lac cu păstrăvi, costă 550.000-600.000 de euro.


Mai multe pensiuni

Numărul pensiunilor turistice a crescut la nivel naţional cu aproximativ 20% în ultimii trei ani, până la o capacitate de 50.000 de locuri de cazare. În judeţe precum Vâlcea, Gorj, Vrancea, Caraş-Severin sau Mehedinţi, creşterea a fost de 40-50%. De altfel, această creştere se datorează faptului că noi destinaţii au devenit foarte populare. „Sunt zone care au devenit foarte atractive în ultimul timp. În Gorj, de exemplu, se merge la Cheile Sohodorului pentru turism de aventură sau la mănăstiri. În Buzău se merge la crame sau la vulcanii noroioşi. Sunt destinaţii care cresc”, spune Maria Stoian, preşedinte de onoare al ANTREC.

Valentin Baesu, Nicu Stan
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 07/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Gaselnita de criza: vila vanduta la pret de pensiune