Pipera nu se mai vinde chiar daca proprietarii fac reduceri de 40%06/04/2009 
Faima cartierului Pipera a  inceput sa paleasca in fata crizei imobiliare, astfel incat tot mai multi proprietari aleg sa isi scoata vilele sau terenurile la vanzare. Chiar daca acestia au taiat circa 40% din pretul de vanzare, comparativ cu anul trecut, tot nu reusesc sa incheie vreo tranzactie, intrucat clientii prefera sa astepte corectia finala. Analistii spun ca evolutia ulterioara a preturilor va fi influentata de mersul creditarii si a cererii de pe piata. Totusi, acestia considera ca nimeni nu se gandeste sa mai plateasca sumele vehiculate in 2007, pentru o zona fara utilitati, aglomerata si cu o infrastructura mai mult decat proasta. Fostul paradis imobiliar Pipera, care a atras deopotriva atat dezvoltatori, cat si speculatori - carora le-a oferit randamentul cel mai bun in ultimii ani -, este afectat de blocajul imobiliar si cel financiar. Atat vilele, cat si terenurile, altadata atat de solicitate, au ajuns sa nu se mai vanda chiar daca pretul a scazut chiar si sub 1.000 euro/mp. „Numarul mare de oferte, diferentele mari de pret pe metrul patrat cerut de vanzatori, teama ca proiectele imobiliare incepute se vor finaliza cu intarziere si nesiguranta dezvoltarii infrastucturii  ii fac pe potentialii cumparatori sa analizeze cu o mai mare atentie ofertele existente, toate acestea ducand spre amanarea deciziei finale”, ne-a explicat Cristian Marinoiu, office manager RE/MAX Bastion. Potrivit lui, in primul trimestru al acestui an, volumul tranzactiilor a scazut cu 70 - 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca pe langa problemele legate de infrastructura, utilitati sau trafic, oamenii sunt impinsi sa vanda si de lipsa de lichiditati. Insa deocamdata piata stagneaza. „Si zona Pipera se comporta in conformitate cu tendintele pietei, fara tranzactii, foarte putini clienti fiind solvabili. Din acest motiv, numarul tranzactiilor a scazut sub jumatate fata de perioada dinainte de inceputul crizei”, subliniaza Zilisteanu.

Vile de milioane se dau si cu 900.000
Proprietarii caselor din Pipera se vad nevoiti sa faca reduceri drastice de pret pentru a atrage clienti, insa acestia din urma nu se inghesuie sa apara. Potrivit analistilor imobiliari, din toamna anului trecut si pana in prezent, preturile au avut un trend descrescator in functie de zona, utilitati, acces si suprafata, dar si de nevoia vanzatorilor de lichiditati. „La terenuri, corectia in minus pe metru patrat a variat intre 30% si chiar 50% fata de perioada de varf. Preturile la case au avut o ajustare in minus cu 25%-40%. Clientul care doreste sa cumpere o casa in zona este constient de valoarea banului pe care il detine in aceasta perioada si nu mai este dispus sa faca investitii imobiliare rapide, asteptand corectia finala a pretului”, a afirmat Cristian Marinoiu. Pe de alta parte, Radu Zilisteanu atrage atentia ca este o mare diferenta intre pretul cerut si pretul obtinut in urma unei tranzactii, motiv pentru care nu se poate face o estimare exacta a scaderii, mai ales la case. „La case este foarte dificil de estimat, insa in ceea ce priveste pretul terenurilor, acesta a inregistrat o reducere de aproximativ 40%”, potrivit analistului imobiliar.

Investitia de altadata nu mai e profitabila
Expansiunea imobiliara in Pipera a inceput in urma cu aproximativ zece ani, cand preturile nu depaseau cativa dolari pe metru patrat. Intre timp, goana dupa terenuri in apropierea capitalei, fie pentru construirea unei case, fie pentru investitii, a determinat o crestere de cateva sute de ori a preturilor. Aceasta pe masura ce zona a devenit atractiva pentru oamenii cu bani, care si-au construit vile care mai de care mai luxoase, desi zona era lipsita de utilitati. Si speculatorii au mirosit potentialul zonei si au cumparat terenuri peste terenuri in zona, care le-au adus marje spectaculoase de profit. Potrivit lui Radu Zilisteanu, exceptand dezvoltatorii, cei care au investit in aceasta zona se impart in doua categorii. „Fie sunt cei care au construit o casa pentru investitie, ca sa o revanda si sa obtina profit, fie sunt cei care si-au dorit sa locuiasca in zona, insa au sesizat dezavantajele cartierului: case ingramadite, in anumite zone, probleme cu utilitatile”, spune expertul imobiliar.
Pe langa cei care nu isi mai permit sa locuiasca sau sa detina un teren in Pipera, din cauza diferentei mari intre costuri si venituri, categoria de vanzatori cea mai dispusa la negocieri o reprezinta dezvoltatorii imobiliari. „Datorita business-ului, acestia sunt nevoiti sa se bazeze pe vanzarea imobilelor chiar si pentru un profit foarte mic”, este de parere reprezentantul RE/MAX Bastion.
Madalina Dicu
Sursa: Gardianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Pipera nu se mai vinde chiar daca proprietarii fac reduceri de 40%
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Romanii cauta case online
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitorii fug de criza imobiliara pe tarlale sau in paduri
• ( 06/04/2009 ) CREDITUL IPOTECAR: Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare