06/04/2009 
Impozitul pe veniturile realizate din tranzacţiile imobiliare a fost în luna februarie mai mic cu aproape două treimi decât în aceeaşi lună a anului trecut.
Cifrele date publicităţii de Uniunea Naţională a Notarilor Publici arată că piaţa imobiliară nu şi-a revenit nici după trecerea sărbătorilor de iarnă. Astfel, în luna februarie a acestui an s-au realizat 26.428 de tranzacţii imobiliare, în vreme ce în aceeaşi lună a anului 2008 numărul tranzacţiilor a fost de 44.217. Şi preţurile au scăzut, iar valoarea impozitului încasat pentru tranzacţiile imobiliare realizate în primele două luni ale anului a reprezentat puţin mai mult de o treime din cel încasat în anul precedent. Impozitul încasat pentru tranzacţiile imobiliare efectuate în perioada ianuarie-februarie 2008 a fost de 174.950.183 lei, în vreme ce pentru aceeaşi perioadă din 2009 suma a fost de doar 63.533.558 lei.

Agenţii imobiliari consideră că nu este exclus ca preţurile să mai scadă, dar se aşteaptă ca, în momentul în care se ajunge la un anumit prag, să intervină investitorii care au cash şi care aşteaptă un moment prielnic pentru a investi în această piaţă.
Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, consideră că pe segmentul locuinţelor vechi preţurile vor continua să scadă, dar nu la nivelurile vehiculate pe piaţă. În ceea ce priveşte locuinţele noi, aceasta afirmă că în prezent dezvoltatorii au redus preţurile, dar că nu vor putea să le reducă sub pragul reprezentat de preţul de construcţie. "Problema este lipsa finanţării pentru tranzacţiile imobiliare. Băncile spun că dau credite, în realitate însă nu se dau credite ipotecare. De asemenea, evaluările proprietăţilor de către bănci se fac la jumătatea valorii din perioada de vârf de anul trecut pentru apartamentele vechi, iar la cele noi evaluările sunt cu 15% mai mici faţă de preţul de listă", a mai spus Ruxandra Cleciu.

Vlad Vlăsceanu, directorul Târgului Imobiliar Naţional, spune că există deja interes din partea investitorilor pentru achiziţionarea la pachet a proiectelor rezidenţiale cu probleme şi că în aceste condiţii este puţin probabil ca utilizatorii finali să beneficieze de o scădere foarte drastică a preţurilor pe acest segment. Dezvoltatorii vor prefera să vândă en gros investitorilor. Există şi motive de optimism pentru dezvoltatori. La tIMOn, târg imobiliar care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, au fost peste 21.000 de vizitatori, în condiţiile în care organizatorii se aşteptau să fie în jur de 10.000. Conform unui studiu realizat de organizatori, 50% dintre vizitatori vor să cumpere o proprietate în următoarele şase luni. Aceştia vor garsoniere sau apartamente cu două camere, iar preţul maxim este de 100.000 de euro. Din rezultatele comunicate de către 40 dintre cele 61 de companii imobiliare participante, au fost semnate 86 de precontracte şi rezervări şi au fost stabilite peste 800 de vizionări şi 4.000 de contacte cu potenţiali cumpărători de locuinţe.

Citat
"Problema este lipsa finanţării pentru tranzacţiile imobiliare. Băncile spun că dau credite, în realitate însă nu se dau credite ipotecare”, Ruxandra Cleciu, preşedinte ARAI

Valentin Baesu
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Pipera nu se mai vinde chiar daca proprietarii fac reduceri de 40%
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Romanii cauta case online
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitorii fug de criza imobiliara pe tarlale sau in paduri
• ( 06/04/2009 ) CREDITUL IPOTECAR: Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare