Investitorii fug de criza imobiliara pe tarlale sau in paduri06/04/2009 
Cererea pentru terenuri agricole şi forestiere a rămas constantă, în condiţiile în care pe alte segmente ale pieţei imobiliare cererea a scăzut semnificativ.
Cele mai multe investiţii înregistrate la nivel naţional, începând cu jumătatea anului 2008 şi până în prezent, au fost înregistrate în sectorul terenurilor agricole şi forestiere, se arată în cel mai recent studiu realizat de către compania Regatta, cea mai importantă companie de consultanţă şi brokeraj în real estate, cu capital integral românesc. Analiza realizată pentru perioada 2004-2009 evidenţiază că un segment de piaţă foarte puţin exploatat şi într-o foarte mică măsură vizibil a fost cel al tranzacţiilor imobiliare realizate cu terenuri agricole şi forestiere, deşi în ultima perioadă cererile înregistrate pentru aceste tipuri de proprietăţi sunt tot mai numeroase.
“Media preţurilor de vânzare ale terenurilor agricole era de 200 euro/ hectar în 2004, iar la sfârşitul lui 2008 preţul pentru un hectar ajunsese la peste 2.700 euro”, susţin cei de la Regatta. Cele mai căutate terenuri, care au înregistrat preţuri de vânzare peste aceste valori, sunt cele cu o calitate superioară a solului, împărţite în parcele unificate şi compacte, cu suprafeţe de peste 150-200 hectare.

În cazul terenurilor forestiere, evoluţia a fost aproape similară, însă suprafeţele tranzacţionate sunt mult mai mari, iar preţul mediu de vânzare este cu 20-25% mai ridicat decât în cazul terenurilor agricole. Rezultatele studiului arată că aceste segmente imobiliare sunt cel mai puţin afectate de situaţia economică dificilă ce caracterizează în prezent piaţa. În ultimele şase luni, cele două sectoare au înregistrat scăderi de doar 10%, iar interesul pentru achiziţionarea lor a rămas constant, spre deosebire de alte segmente imobiliare care au înregistrat scăderi de preţuri de până la 40%, iar numărul doritorilor pentru acestea s-a diminuat chiar şi cu 50%. “Situaţia economică incertă determină din ce în ce mai mulţi investitori să îşi îndrepte fluxurile financiare către businessuri şi proprietăţi ce generează venituri sigure. Aceste venituri provin din satisfacerea nevoilor de bază, iar producţia şi distribuţia de alimente este una dintre direcţii, alături de energie şi servicii pentru sănătate. Într-o perioadă în care unul dintre principalele deficite ale României este lipsa de produse agricole, şi se preconizează că acest deficit se va accentua în următorii ani, investitorii se concentrează pe aceste segmente, pentru că le pot asigura o siguranţă financiară şi un profit, chiar şi în vreme de criză”, spune Alexandru Niţescu, manager Departament Proiecte şi Investiţii al companiei Regatta.

Valentin Baesu
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Pipera nu se mai vinde chiar daca proprietarii fac reduceri de 40%
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Romanii cauta case online
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitorii fug de criza imobiliara pe tarlale sau in paduri
• ( 06/04/2009 ) CREDITUL IPOTECAR: Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare