Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare06/04/2009 
Numărul cererilor de informare de la Cartea funciară este în creştere, dar cel al ipotecilor scade, adică oamenii sunt interesaţi de case, dar nu se califică pentru a obţine creditul cu care să le cumpere.
La nivelul întregii ţări, numărul ipotecilor înregistrate în luna februarie a scăzut cu 69,75% faţă de luna similară a anului trecut, respectiv cu 68% faţă de luna octombrie 2008, lună de la care începe practic prăbuşirea pieţei ipotecilor, relevă datele statistice ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). „Deschiderea unei ipoteci în Cartea funciară are loc atunci când proprietarul locuinţei ia un împrumut ipotecar de la bancă sau când girează cu imobilul pentru o altă persoană care vrea să se împrumute“, spune Cornel Păunescu, vicepreşedintele Ordinului Geodezilor Români (OGR). Practic, evoluţia ipotecilor este strict legată de evoluţia creditului ipotecar.
Iar o prăbuşire a numărului de ipoteci înregistrate în Cartea funciară arată situaţia în care se găseşte în acest moment creditul ipotecar.

Datele statistice ale ANCPI din ultimii ani relevă faptul că numărul ipotecilor înscrise în Cartea funciară în februarie 2009 este mai mic cu 25% chiar şi decât cel din ianuarie 2005. Cele mai multe ipoteci în Cartea funciară au fost înscrise în martie 2007 (25.248), pentru ca la un an diferenţă, adică martie 2008, să asistăm la o scădere, dar de doar 4% (24.214 ipoteci înscrise în martie 2008). La nivelul anului 2008, numărul de ipoteci s-a menţinut în perioada martie-octombrie constant, dar la niveluri de peste 20.000 pe lună. În octombrie 2008 s-au înscris în Cartea funciară în jur de 19.969 de ipoteci, pentru ca, în octombrie, numărul lor să ajungă la 9.925. Practic, în doar o lună, adică octombrie-noiembrie 2008, numărul ipotecilor a scăzut cu peste 50%.

Evoluţia extraselor de informare de la ANCPI relevă în schimb o creştere a acestora în perioada februarie 2008- februarie 2009 cu 12%. „De regulă, de la Cartea funciară se pot solicita două tipuri de extrase: cel de informare şi cel de autentificare. Primul se poate solicita de orice persoană fizică sau juridică atunci când se doresc date cu privire la un imobil, iar cel de-al doilea doar de către notari. Extrasele de informare sunt solicitate şi de către bănci atunci când se fac demersuri pentru obţinerea unui credit ipotecar“, spune Cornel Păunescu. Practic, creşterea numărului de extrase de informare corelat cu scăderea ipotecilor sugerează că românii au fost interesaţi să obţină un credit ipotecar, dar nu l-au putut lua.

Evoluţia extraselor de autentificare din ultimele cinci luni relevă faptul că, în perioada octombrie 2008-ianuarie 2009, numărul acestora a scăzut cu 41%, cea mai mare scădere, de 25%, fiind în perioada octombrie-noiembrie 2008. „Extrasul de autentificare în cazul unui imobil poate fi obţinut doar de notarul care realizează operaţiunea de vânzare-cumpărare. Automat, Cartea funciară a imobilului respectiv se blochează. Se garantează în acest fel că ceea ce se spune în extrasul de autentificare nu mai poate fi schimbat de nimeni“, mai spune Păunescu. De regulă, evoluţia extraselor de autentificare este strâns legată de evoluţia pieţei imobiliare. Cum în februarie 2009 numărul extraselor de autentificare a crescut cu 6% faţă de ianuarie 2009, rezultă că am putea asista la o creştere lină în viitor a vânzărilor-cumpărărilor de imobile.

Dan Odagiu
Sursa: Cotidianul
Vezi stirile din   din data 
 Calendar (zz/ll/aaaa) 
Mai multe stiri imobiliare
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Pipera nu se mai vinde chiar daca proprietarii fac reduceri de 40%
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE:
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Romanii cauta case online
• ( 06/04/2009 ) AFACERI IMOBILIARE: Investitorii fug de criza imobiliara pe tarlale sau in paduri
• ( 06/04/2009 ) CREDITUL IPOTECAR: Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare